Tänään vietämme tämän reissun viimeistä kokonaista päivää Vietnamissa. Koti-ikävä on ainakin minulla kova, töihin ei niinkään. Eikä varsinkaan Suomen ilmastoon, se kun ei ole loka-joulukuussa oikein minulle sopiva.

Heräsin tänä aamuna jo kuudelta, johtuen varmaan siitäkin että tulin kämpille katsomaan Turun 75-ravien huipennusta ja nukkumaan jo ennen iltakymmentä käytyämme nauttimassa erittäin epäonnistuneen intialaisen illallisen Baba's Kitchenissä. Matkanjohtajamme olivat yhteistuumin valinneet tämän ravintolan yhdeksi kohteeksemme tällä reissulla. Yritimme jo kerran aiemminkin käydä siellä syömässä, mutta se oli silloin täynnä asiakkaita. Onneksi. En tiedä miksi siellä asiakkaita käy niin paljon ja miksi sitä on Tripadvisorissa niin paljon kehuttu. Intialaisilla miestarjoilijoilla ei ollut yhtenäistä työasua, mutta yhtenäinen ihan saakelin pistävä hienhaju heillä oli. Se tökkäsi jo aika pahasti heti alkuun. Ruoka oli onnetonta, olut lämmintä (kuulemma), eikä se edes kylmentynyt toisella tai kolmannella kierroksella, vaikka seurueemme siitä kovaäänisesti valitti. Ilmastointi oli liian kylmällä, eikä sitä saanut säädettyä lämpimämmälle pimentämättä samalla koko Buy Vien -baarikatua. Laskutus ei toiminut sitten juuri ollenkaan ja oli lähellä, että lehmänhermoinen Jarnakin hermostuisi moiseen touhuun. Silloin on asiat pahasti pielessä jos Jarnan saa hermostumaan. Mie olen 30-vuotisen tuttavuutemme aikana nähnyt kahdesti sen tapahtuvan. Ainoa positiivinen seikka Baba´s Kitchenissä oli, että tilaamani soodavesi oli kylmää.

Matkoillamme muodostuu aina uusia käyttökelpoisia sanoja, sanontoja tai nimityksiä tapaamillemme henkilöille. Tällä kertaa on Mats lanseerannut sanat virpominen ja lerjahtaa. Virpominen on siis sitä, että ihan pikkuisen kuittaillaan toinen toisillemme. Minulle hyvinkin ominaista toimintaa. Lerjahtaminen olikin minulle uusi asia. Sitä ei pidä sekoittaa sanoihin lerpahtamien ja lervahtaminen, jotka alkavat tässä iässä olla jo vähän liiankin tuttuja. Ymmärtääkseni joku voi lerjahtaa humalaan, joku voi lerjahtaa sisään tai aurinko voi lerjahtaa näkyviin. Eli olisikohan lerjahtaminen samaa kuin tuleminen? Kun teen seuraavaa aikuisviihde-elokuvaani, niin siinä ei sitten enää sanotakaan "I'm coming!" vaan "Miepä taijan olla lerjahtamassa!". Toinen käsite mikä tällä reissulla on ollut kovasti esillä on mestarointi. Veljeni Kauko on sitä käyttänyt jo vuosikausia, mutta tällä reissulla se on tarttunut jo muihinkin. Mestarointi on tekemistä, joka ei välttämättä ole tehokasta, tarpeellista, järkevää tai tekemistä ollenkaan. Joku voi mestaroida kuten eilisen illan Baba's Kitchenin hielle haisevat tarjoilijat. Eli tehdä kaiken mitä tekee huonosti. Kolmas reissullamme syntynyt uudiskäsite on penkkikalja. Penkkikalja on pienessä kadunvarsikioskissa 30 cm korkealla ja minun pyllylleni liian kapealla muovituolilla nautittu maksimillaan 1 euron maksava olut. Penkkikalja on lyönyt itsensä läpi tällä matkallamme. Tepsuttelu on ollut minun käytössäni jo pitkään. Käydessäni elämäntaparemointeissani enemmän ja vähemmän aktiivisesti kävelylenkeillä, käyn silloin tepsuttelemassa. Täällä olemme tepsutelleet päämäärättömästi kymmeniä kilometrejä käyden tosin määräajoin pit stopeilla. Tässä siis esimerkkilause tämänkertaiselta reissultamme: "Aloimme pikku hiljaa lerjahtaa kännin puolelle kun pidimme pit stoppeja ja otimme useat penkkikaljat tepsutellessamme pitkin Saigonin katuja Matsin ja Jarnan mestaroidessa suunnannäyttäjinä, ja kyllä mie heitä vähän virvoin heidän suunnistustaidoistaan."

En voi liikaa kehua tätä Sherwood Residence -hotellia, jossa olemme jo aiemminkin olleet lukuisia kertoja. Sijainti on loistava. Henkilökunta ja palvelu juuri sitä, mitä voi viiden tähden hotellilta odottaa. Kaikki fasiliteetit muuten ihan loistavat, kunhan vielä palauttavat käyttöön buffet-aamiaisen. Vakuutuin tämän hotellin hyvyydestä viimeistään edellisellä Vietnamin reissullamme kun olin ruokamyrkytyksen vuoksi aika kovasti kipeä ja pelkäsin pääsenkö lähtemään kotimatkalle ollenkaan muiden mukana. Hotelli tilasi minulle lääkärin joka tuli vartissa paikalle. Ihan näpsäkän näköinenkin oli tuo naislääkäri, joka antoi minulle ensiapuna lääkkeet ja ohjeet mitä pitää vielä apteekista hakea. Lääkkeet tehosivat nopeasti ja mieltäni lämmitti erityisesti se, että hotellin henkilökunta kävi usein kysymässä vointiani ja vaikutti aidosti kantavan huolta minusta. Kun kysyin myöhemmin mitä lääkärin käynti ja lääkkeet maksavat oli vastaus, että hotelli tarjoaa tämänkin palvelun ilmaiseksi. Nyt tuli taas yksi osoitus tämän hotellin luotettavuudesta. Mehän majoitumme kahdessa vierekkäisessä kolmen makuuhuoneen 140 m2 huoneistossa. Minun kanssani huoneiston jakavat Mats ja Jarna. Olin toissapäivänä suunnittelemassa toto-pelejä, joista pääasiassa elantoni saan, olohuoneen pöydän ääressä veljien ollessa todennäköisesti penkkikaljalla jossain, kun kaksi huonesiivoojaneitokaista tuli huoneistoomme. He luonnollisesti pyytelivät anteeksi häiriötä. Sovimme, että jos minusta ei ole häiriötä heille ei heistäkään ole häiriötä minulle. Jatkoimme töitämme, he siivoamista ja minä hevosten voimasuhteiden psyykkailua. Yht'äkkiä kuului juuri minun makuuhuuoneestani hätääntynyttä huutoa. Ehdin jo hetken ajatella, että anustappini oli lerjahtanut pois sijoituspaikastaan ja jäänyt sängylle, mutta heti tunsin sen tekevän omaa tehtäväänsä tunnollisesti. Menin makuuhuoneeseeni ja näin mikä oli siivoojaneidot järkyttänyt. Lompakkoni oli sängyllä ja he eivät uskaltaneet koskea siihen. Veikkaan, ettei pelko lompakkoon koskemiseen liittynyt lompakkoni epähygienisyyteen vaan siihen, etteivät siivoojat missään tapauksessa voi koskea asiakkaan rahoihin tai muuhun arvo-omaisuuteen.

Illan suurta finaalia odotellessa on Vietnamin turnauksemme direktoraatti, johon kuuluvat edustajat Vietnamin Matkailun Edistämiskeskuksesta, Saigon Beer Ltd:stä, Vietnamin sisäisen turvallisuuden salaisen poliisiyksikön osasto 36:sta sekä Saigonin veneeristen tautien erikoisklinikalta, arvioineet meidän turnettamme ja valinneet parhaat pelaajat. Tässä arviot vapaasti vietnamista suomeksi käännettyinä ikäjärjestyksessä.

Miksu. Vahvaa pelaamista lähes päivästä toiseen. Huippuhetkiäkin turnaukseen mahtui, mutta myös muutamia päiviä jolloin peli ei jostain syystä kulkenut. Jonkun verran turhaa sähläämistä, mutta myös mahtavia oivalluksia joiden kautta avautui hienoja tilanteita myös joukkuekavereille. Virtsanpidättämiskyvyssä parantamisen varaa seuraavaan turnaukseen.

Mats. Poika on kasvanut henkisesti edellisistä turnauksesta miehen mittoihin. Erittäin tasaista ja varmaa pelaamista päivästä toiseen, ei mitään huippuhetkiä, muttei myöskään mahalaskuja. Tasaisuus leimasi otteita koko turnauksen ajan toisin kuin muilla joukkueen jäsenillä. Ajoittain kentällä sijoittuminen vähän hakusessa, ajautui sumppuihin eikä tuntunut aina löytyvän pelattavaksi. Kokonaisuutena kuitenkin vahvasti positiivinen yllätys.

Jarna. Alun pieni flunssa haittasi ja aiheutti aristelua tilanteissa. Paransi peliään päivä päivältä ja oli parhaimmillaan turnauksen loppupeleissä, jossa saattoi sortua hetkittäin itseluottamuksen liikaa kasvaessa jopa yksinyrittämiseen. Myös Jarnalla oli välillä kompassi hukassa, mutta tämä korvautui kovalla yrittämisellä itseään säästämättä. Kunnonajoituksen mestari.

Nikolai. Aloitti turnauksen totuttuun tyyliin vahvasti. Haki tilanteita ja kontakteja sekä pyrki pääsemään varsinkin harvojen kohtaamiemme naapurimaamme edustajien ihon alle siinä kuitenkin onnistumatta. Tämä kenties aiheutti lievää turhautumista ja turhaa suun soittoa. Yllätyksellisyys, joka on ollut aiemmissa turnauksissa Nikolain vahvin ase, puuttui lähes kokonaan. Pyrki hakemaan tehoja pelivälineitä vaihtelemalla. Hiipui turnauksen loppua kohden ja oli jopa viltissä loppupeleissä.

AGuru. Kaksikin eri alavartalovammaa haittasi turnauksen alussa, mutta riittävällä puudutuksella pystyi pelaamaan omalla tasollaan kunnes flunssa kaatoi miehen kesken turneen. Flunssan jälkeen pelituntuman hakeminen otti aikansa, mutta sen löydyttyä pystyi taas juhamattiaaltosmaisiin oivalluksiin. Tasaisuus ei ole AGurun vahvuus. Pelin tason erot eri päivinä ovat liian suuret. Lienee mentaalipuolella paljonkin parannettavaa.

Kauko. Vahva alku kuten oli ennakkoonkin tiedossa. Sen jälkeen vaipui pienempään rooliin osin sairastelujen myötä. Haki itseään ollessaan muutaman pelin pois kokoonpanostakin ja löysi itsensä. Sen jälkeen omaa vahvaa peruspelaamista. Kokonaisuutena vahva suoritus ja pukukoppipelaajana aivan huippu. 

Direktoraatti kävin pitkän keskustelun turnauksen parhaan pelaajan valinnasta. Mentiin jopa äänestykseen asti jossa päädyttiin tasatulokseen Jarnan ja Matsin välillä. Direktoraatin puheenjohtajana toimineen veneeristen tautien erikoilääkäri Mis Zä Gir Ve Lee ratkaisi äänellään turnauksen parhaaksi pelaajaksi Matsin. Jarna taas palkittiin Most Valuable Playerin kullitetulla hierontasauvalla.

 

 

 

p